Werkbladafzuiging: Alles wat je moet weten over de kookplaat met afzuiging

Werkbladafzuiging

Delen via:

Werkbladafzuiging: Alles wat je moet weten over de kookplaat met afzuiging

Een van de nieuwste trends in keukenwereld is een kookplaat met afzuiging. De afzuigkap is al door verschillende trends gegaan. Eerst werd ‘ie verstopt in keukenkastjes en later werd de afzuigkap juist gebruikt als design statement. Een kookplaat met afzuiging, ook wel werkbladafzuiging genoemd, is de nieuwste trend op dit gebied. De dampen die vrijkomen bij het koken worden niet omhoog gezogen, maar de ventilatie begint direct bij de bron: de kookplaat.

In dit artikel beschrijven we hoe de werkbladafzuiging werkt, waar je op kunt letten en wat de voor- en nadelen zijn van werkbladafzuiging.

Meer ruimte in je open keuken

Het grootste voordeel van een kookplaat met afzuiging is natuurlijk dat je afzuigkap niet meer zichtbaar is en je geen afzuigkap meer boven je kookplaat hoeft te hangen. Hierdoor oogt de keuken nog strakker en heb je ruimte voor meer opbergmogelijkheden of juist een design statement (zoals lampen). Vaak zie je dat bij keukeneilanden wordt gekozen voor een kookplaat met afzuiging zodat het geheel nog ruimtelijker oogt. En natuurlijk loop je opeens een stuk minder risico om je hoofd te stoten tijdens het koken (overkomt de beste). 

Maar waar blijft het afzuigsysteem dan? Dat zit in de ruimte onder het werkblad. Vaak weggewerkt in het keukenkastje. Hierdoor hou je in dat keukenkastje minder opbergruimte over. Hou hier dus rekening mee bij de indeling van je keuken. 

Hoe werkt werkbladafzuiging?

Als je geïnteresseerd bent in werkbladafzuiging ben je vast al de term ‘downdraft’ tegengekomen. Dit betekent letterlijk ‘neerwaartse luchtstroom’. De dampen die vrijkomen tijdens het koken gaan met een bepaalde snelheid omhoog. De downdraft systemen zorgen met een krachtige motor ervoor dat de lucht sneller naar beneden wordt gezogen dan dat het omhoog kan. Hierdoor ontstaat de neerwaartse luchtstroom.

Binnen de werkbladafzuiging heb je verschillende types: 

 • Afzuigroosters zitten aan de zijkanten van de kookplaat
 • Afzuigrooster is in het midden van de kookplaat geplaatst
 • Downdraft dampkappen die omhoog komen en alleen zichtbaar zijn tijdens het koken

Onderhoud

In het afzuigsysteem zitten filters en een opvangbassin. Het eerste filter is een vetfilter wat in de meeste gevallen gewoon in de vaatwasser gewassen kan worden. De werkbladafzuiging kan net als reguliere afzuigkappen aangesloten worden op buiten, maar de meeste werken met een circulatiesysteem met koolstoffilters. Deze moeten na een paar jaar vervangen worden. Het opvangsysteem voor bijvoorbeeld restjes voedsel of als een pan overkookt kan gemakkelijk uit de kookplaat naar boven getrokken worden om schoon te maken.

Novy werkbladafzuiging
Novy werkbladafzuiging

Alle voor- en nadelen van werkbladafzuiging op een rijtje

Voordelen

 1. Het afzuigsysteem is niet meer zichtbaar en neemt dus geen ruimte meer in boven de kookplaat. Hierdoor hoeft er geen schouw geplaatst te worden en creëer je een open ruimte boven bijvoorbeeld het kookeiland of juist plek voor extra bergruimte. 
 2. Het afzuigsysteem kan overal geplaatst worden, mits er genoeg ruimte is onder het werkblad. Je hoeft dus geen rekening meer te houden met de afvoer naar buiten.
 3. Het is een stuk stiller dan reguliere afzuigsystemen. De kookdampen worden direct afgevoerd, in plaats van eerst helemaal naar boven te stijgen (langs je gehoor). Zeker nu tegenwoordig de meeste keukens een verlengde zijn van de woonkamer is dat erg prettig.
 4. De bediening is vaak geïntegreerd met de bediening van de kookplaat. Geen extra afstandsbedieningen dus. De downdraft dampkappen komen automatisch omhoog, je hoeft dus geen dingen handmatig omhoog te trekken.
 5. Strak design. Want laten we eerlijk zijn, dat is vaak de voornaamste reden waarom mensen het graag in hun keuken willen hebben. Het ziet er heel clean, minimalistisch en futuristisch uit. Dan hebben we het zowel over de globale keuken als het apparaat zelf.
 6. Veruit de meeste kookplaten met afzuiging zijn inductiekookplaten. Dit is natuurlijk positief voor het milieu. Als je liever toch met gas kookt zijn die opties er overigens ook.

Nadelen

 1. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: de prijs. De kookplaatafzuiging is een nieuwe technologie en logischerwijs daardoor duurder dan reguliere afzuigkappen.
 2. Je moet opbergruimte in je onderliggende keukenkast opofferen. Het systeem moet toch ergens heen. Hou hier dus rekening mee bij de indeling van je keuken. Je hebt ook een iets hoger werkblad nodig om de kookplaatafzuiging er in te bouwen. Dit kan de keuze voor je aanrechtblad beïnvloeden.  
 3. Iets meer onderhoud. De vetfilters zul je net als bij een reguliere afzuigkap regelmatig in de vaatwasser of onder heet water moeten wassen. Omdat het systeem in je kookplaat zit zul je regelmatig wat etensresten uit de opvangbak moeten halen. Hier hebben de fabrikanten goed over nagedacht, dus het is zo gepiept, maar uiteraard niet iets waar je bij een reguliere afzuigkap mee te maken hebt. Daarnaast brengen de koolstoffilters die vervangen (of aangevuld) moeten worden ook extra kosten met zich mee. 

Bekende merken die kookplaten met afzuiging verkopen

Berbel

Berbel heeft een onderhoudsvrij systeem ontwikkeld wat werkt met permalyt, in plaats van met koolstoffilters. Hierdoor is de afzuigkap onderhoudsvrij.

 

Novy

Bosch

Bora

Airodesign

Elica

Bauknecht

Bauknecht

AEG

Ook interessant

Kemie keukenblad Zaha stone

Interview met Kemie: de keukenblad-trends voor 2023

Van klassiek marmer tot strak monochroom: het werkblad in je keuken is een hele bepalende factor voor de uiteindelijke look van je keuken. Wil je graag weten welke kleuren, materialen en stijlen het meest populair zijn en welke trends je kunt verwachten in 2023? Wij spraken met Kemie, keukenproducent uit Helmond.

Lees verder »
Lente in de keuken

Lente in je keuken

Heerlijk, de lente is weer aangebroken! Na maanden van stoofpotten, kerstdiners en donkere dagen is het nu tijd voor de lente in de keuken. Start het seizoen fris met een nieuw decor, een voorjaarsschoonmaak, verse kruiden en duurzame groenten. Klaar voor?

Lees verder »