Lente in je keuken

Delen via:

Lente in je keuken

Heerlijk, de lente is weer aangebroken! Na maanden van stoofpotten, kerstdiners en donkere dagen is het nu tijd voor de lente in de keuken. Start het seizoen fris met een nieuw decor, een voorjaarsschoonmaak, verse kruiden en duurzame groenten. Klaar voor? 

Tijd voor lente-decor

Kaneelkaarsen en spartakken mogen weer terug de kast in. Donkere kleuren maken plaats voor lichte pastelkleuren en tinten. Lichtgrijs en ‘greige’ zijn populaire kleuren in de keuken dit jaar. Heb je een donkere keuken? Breng kleurrijke of lichte accenten aan door bijvoorbeeld andere theedoeken op te hangen, een grote bos bloemen of nieuwe keukenaccessoires te plaatsen. 

Afhankelijk van jouw smaak en keukenstijl natuurlijk. Vazen, (bloem)potten, pannen, keukentextiel, mokken, zelfs de fruitmand kun je stijlen in nieuwe frisse kleuren. Variatie in natuurlijke materialen doet het altijd goed: steen, glas, keramiek, rotan, leer of hout. Een leuk plantje erbij maakt het helemaal af. 

Keukenplank stijlen

Tip: Heb je een mooie plank in de keuken die je wilt stijlen? De volgende regels kunnen je op weg helpen: 

  • Groepeer objecten met verschillende vormen
  • Varieer in hoogte
  • Groepeer objecten in oneven aantallen. Vaak één, drie of vijf. 

Voor wie het duurzaam wilt houden is upcycling natuurlijk altijd een optie. Een andere simpele truc is om je decor grotendeels hetzelfde te houden maar een aantal donkere stukken ertussenuit te halen. Die donkere vaas uit de hoek bijvoorbeeld. Dat creëert meer licht, rust en ruimte. 

Keukenkast stijlen

Seizoensgroenten & voorjaarsrecepten

Groenten zijn het meest duurzaam als ze niet in een kas of in een ver land zijn gegroeid. Groente en fruit uit Nederland of Europa is een duurzame keuze. In april tot en met juni zijn de volgende groenten het meest duurzaam om te eten:

  • Asperge
  • Chinese kool
  • Komkommer
  • Paksoi
  • Pompoen
  • Postelein
  • Prei
  • Raapstelen
  • Rabarber
  • Radijs
  • Rode biet
  • Rode kool
  • Tomaat
  • Tuinboon
  • Ui
  • Veldsla
  • Winterpeen
  • Winterpostelein
  • Witlof
  • Witte kool
  • Wortelen

Bron: Voedingcentrum

Weet jij al wat je gaat koken met deze groenten? De klassieker ‘asperges met ham en ei’ staat bij ons al op het lijstje.

Zelf verse kruiden planten

Groei je eigen verse kruiden in de keuken! Je haalt letterlijk de lente in je keuken door kruiden of kiemgroenten te planten. Met een losse bak kun je deze gemakkelijk verplaatsen van de keuken naar het raamkozijn afhankelijk van hoe sterk de zon is. Je kunt natuurlijk ook gewoon de kant-en-klare plantjes van de supermarkt kopen. Staat net zo leuk.

Verse kruiden in de keuken

 

Voorjaarsschoonmaak van de keuken

Als je een frisse start wilt maken kun je natuurlijk het beste schoon beginnen. Nu is een mooi moment om de keukens eens grondig schoon te maken en op te ruimen. Wij geven je een aantal tips: 

Opruimen en uitzoeken

  • Begin eerst met opruimen, daarna komt het schoonmaken pas. Duik eens achterin de keukenkastjes en check de producten uit je voorraad op de houdbaarheidsdatum. Kruiden, pasta, bakproducten en sauzen kunnen daar soms ongemerkt een eeuwigheid doorbrengen. 
  • Wel eens gehoord van de Marie-Kondo-methode? Dit is een methode die aanmoedigt alleen spullen te houden waar je blij en gelukkig van wordt. Heb je zeven spatels maar gebruik je toch steeds dezelfde twee? Doneer of verkoop de rest. Ga zo eens door je potten, pannen, bewaarbakjes, mokken, bestek, kookgerei, losse keukenapparaten en kookboeken. Je kunt er andere mensen blij mee maken en je eigen keukenkasten worden er ook een stuk overzichtelijker van. 

Stap twee: spic en span

  • Pak de koelkast en/of vriezer eens grondig aan. Ontdooi de vriezer. Kijk eens kritisch naar de inhoud. Kun je een creatieve maaltijd maken met de restjes? Haal alles uit de koelkast. Maak het grondig schoon. Tip: van veel koelkasten kunnen de losse elementen gewoon in de vaatwasser. 
  • Reinig de oven en magnetron volledig. Tip: maak je gebruik van schuimende ovenreiniger? Spray de ovenreiniger op de schoon te maken plekken en plaats dan vershoudfolie over het schuim. Zo blijft het langer op de juiste plek zitten en verdampt het niet. Laat het middel lang inwerken en neem de plekken daarna af met een vochtige doek. 
  • Check alle filters en afvoeren in je keuken, zoals die van je vaatwasser, ventilatieroosters, afzuigkap en spoelbak. 
  • Klein onderhoud. Nu je toch zo goed bezig bent kun je meteen die kleine klusjes in de keuken aanpakken. Ontkalk je apparaten, draai losse schroefjes vast, sop de afvalemmers, laat je vaatwasser eens op de heetste stand wassen, en vergeet niet de bovenkant van de bovenkasten eens af te nemen met een ontvettend reinigingsmiddel. 

Nieuwe keuken? 

Ben je toe aan een nieuwe keuken? Maak een frisse start in dit nieuwe seizoen. Kom langs in een van onze showrooms en laat je inspireren. Bij KüchenTreff koop je altijd maatwerk Duitse keukens die je helemaal zelf samenstelt. Onze keukenspecialisten zijn zelfstandige ondernemers met hart voor de zaak. Die persoonlijke aanpak merk vanaf het moment dat je binnenstapt in onze showrooms. Zien we je snel?

Ook interessant