Keukentrends in 2023: Interview met Nobilia

Delen via:

Keukentrends in 2023: Interview met Nobilia

De keukenbranche blijft doorontwikkelen en zichzelf opnieuw uitvinden, en 2023 is geen uitzondering. KüchenTreff interviewde Geert de Keyzer van Nobilia, een toonaangevende keukenfabrikant in Duitsland, en vroeg hem naar de keukentrends in 2023. 

 

Welke keukentrends zien jullie in 2023 op het gebied van kleuren?

Wat betreft kleurgebruik in de keuken zien we dat er steeds meer voor kleur gekozen wordt. De populairste kleuren zijn:

  • mineraalgroen
  • zand
  • taupe
  • donkerblauw

Hier zie je overigens een bijzonder fenomeen. Het warme groen wordt voornamelijk gekozen in de koudere, noordelijke landen van Europa omdat men op zoek is naar warmte. In warmere landen, zoals Italië is het juist andersom en wordt er meer voor koelere kleuren gekozen, zoals donkerblauw met een grijze ondertoon. In Nederland is mineraalgroen nu ook opgedoken in de top 5 keukens. Verder is warmte en dus hout ook steeds wederkerend, de Eiken Sierra doet het erg goed in combinatie met nagenoeg alle matte gekleurde fronten.

Groene keuken met gouden greeplijsten. Bosgroen van Nobilia.

Keukentrends: welke keukenstijlen zijn nieuw of populair?

Keukenstijlen veranderen niet per seizoen maar ontwikkelen zich door de jaren heen. Tijdens en na de pandemie zagen we een grote verandering. Mensen zijn op zoek naar zachtheid en willen de harde wereld van buiten compenseren met een warm interieur. Daarom kiezen zij voor warme kleuren en materialen. 

Duurzaamheid is ook een belangrijke trend die zich voortzet. Nobilia heeft al veel gedaan op dit gebied. Zo zijn bijvoorbeeld vele fronten herbruikbaar en recyclebaar, zijn we PEFC gecertificeerd en planten we voor elke gekapte boom een nieuwe boom.

De trend van kiezen voor natuurlijke elementen zet zich voort, zoals de houtkleur en beton- of steenlook materialen. Deze komen vaker terug als blok of module als geheel en minder als accent. Tenzij je bijvoorbeeld kiest voor een druk, uitgesproken marmer, dan kies je dit over het algemeen niet voor de hele keuken, maar eerder alleen voor het werkblad en nis of achterwand. Deze trend van kiezen voor natuurlijke materialen is er natuurlijk al een aantal jaar, maar je ziet nu dat consumenten daarin ook weer kiezen voor warme kleuren. Bijvoorbeeld de betonlook is een trend die al zo’n 8 jaar populair is. Echter heeft de betonlook vaak een grijze of grauwe kleur. Daarom kiest men nu steeds vaker voor een betonlook met een zandkleur.

Een andere trend die doorzet is de matte afwerking en de opkomende trend van het antifingerprint front, in combinatie met donkere kleuren. Zwart wordt vaak onderschat als kleur, maar in de juiste combinaties en tint is het heel juist heel warm. Kleuraccenten komen vaak mooier uit op zwart dan op wit, bijvoorbeeld met de zwarte Easytouch. De zwarte keuken is nog steeds een van de best verkopende keukens in Nederland en België.

Keukentrend 2023: een matzwarte keuken met natuurlijk houten fronten en details met als opstelling een kastenwand met nis en kookeiland.

Tips op styling-gebied?

Op het gebied van styling is het belangrijk om te kijken naar de rest van de woning. De keuken moet goed passen bij de rest van het interieur en moet een warme en gezellige sfeer uitstralen. Natuurlijke materialen zoals hout en steen zijn momenteel erg populair en kunnen goed gecombineerd worden met kleuren zoals mineraalgroen, zand, taupe en donkerblauw. Het is ook belangrijk om te kijken naar de indeling van de keuken en hierbij rekening te houden met ergonomie. Een kookeiland heeft tegenwoordig een van de meer dan 300 bestaande versies van een kookplaat met afzuiging. Deze geeft meer vrijheid in je ontwerp en vrijheid in de plaatsing van je lichtbronnen. Maar ook praktisch is dit type wel, die ondertussen in alle prijsklassen bestaat. Insider tip: zet je afzuiging aan op een lage stand en snij uien (op een snijplank) op je kookvlak. Geen tranende ogen meer bij dit klusje. 

Verder zien we als keukentrend ook dat er minder vaak gekozen wordt voor bovenkasten. Consumenten kiezen vaker voor hoge kasten en kastenwanden tot het plafond. Dit oogt rustiger, geeft meer opbergruimte en een ruimtelijker gevoel.

Groene keuken met kastenwand en eiland. Deze keuken heeft alle trends in een: groene kleur, natuurlijke materialen, kastenwand, kookeiland.

Wat maakt Nobilia zo bijzonder voor de consument?

Nobilia is bijzonder omdat we echt naar de klant luisteren. We zijn een familiebedrijf en dat merk je ook aan de manier waarop we met onze klanten omgaan. We zijn betrouwbaar en bieden kwalitatief hoogwaardige keukens tegen een betaalbare prijs. Door onze massaproductie zijn we in staat om de kosten laag te houden en zo onze klanten een goede prijs-kwaliteitverhouding te bieden. We zijn ook continu bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten en trends, zodat we onze klanten altijd de nieuwste en beste keukens kunnen bieden.

 

Wat maakt de Nobilia-collectie zo speciaal?

De Nobilia-collectie is bijzonder vanwege de grote diversiteit aan modellen, kleuren en materialen. We hebben voor iedereen wat wils, of je nu op zoek bent naar een moderne, klassieke of landelijke keuken. We zijn altijd bezig met het ontwikkelen van nieuwe ideeën, designs en materialen, zodat we onze klanten de nieuwste trends kunnen bieden. Bovendien zijn onze keukens van hoge kwaliteit en worden ze gemaakt met duurzame materialen. Zo kunnen onze klanten jarenlang plezier hebben van hun keuken.

 

Samengevat, wat zijn de keukentrends in 2023?

Na de keukentrends in 2022 zullen in 2023 veel kleur zien in de keukenwereld, waarbij mineraalgroen, zand, taupe en donkerblauw de populairste kleuren zijn. Natuurlijke elementen zoals hout en steen zullen ook een belangrijke rol spelen in het ontwerp van keukens. Matte afwerking en antifingerprint fronten zijn trends die doorzetten, terwijl het populaire zwart in de juiste combinaties een warme uitstraling kan geven aan de keuken. Bij het stylen van de keuken is het belangrijk om te kijken naar de rest van het interieur en te zorgen voor een warme en gezellige sfeer.

Ingebouwde kastenwand in matzwart met gouden greeplijsten. Het is een keukentrend om voor een strakke kastenwand die de hoogte in gaat te kiezen, in plaats van losse bovenkasten.Lichte houtlook met een grafietzwart eiland Zandkleurige keuken Groene fronten gecombineerd met lichtgrijs stonelook bladDonkerblauwe keuken met licht natuurlijk hout in landelijke stijl. De blauwe kleur is een echte keukentrend.

Ook interessant

Kemie keukenblad Zaha stone

Interview met Kemie: de keukenblad-trends voor 2023

Van klassiek marmer tot strak monochroom: het werkblad in je keuken is een hele bepalende factor voor de uiteindelijke look van je keuken. Wil je graag weten welke kleuren, materialen en stijlen het meest populair zijn en welke trends je kunt verwachten in 2023? Wij spraken met Kemie, keukenproducent uit Helmond.

Lees verder »
Lente in de keuken

Lente in je keuken

Heerlijk, de lente is weer aangebroken! Na maanden van stoofpotten, kerstdiners en donkere dagen is het nu tijd voor de lente in de keuken. Start het seizoen fris met een nieuw decor, een voorjaarsschoonmaak, verse kruiden en duurzame groenten. Klaar voor?

Lees verder »